OSB, de perfecte partner voor je renovatiewerken

OSB is overal. Dit polyvalente materiaal is een waardevolle hulp voor geslaagde renovaties. Daarbij moet je wel weten op welke vlakken het uitblinkt en waarvoor het minder is aangewezen. En je moet je weg zoeken in de verschillende soorten producten.

Wat is OSB?

OSB is de Engelse afkorting voor Oriented Strand Board, of in het Nederlands ‘plaat van gerichte houtschilfers’. De platen bestaan uit verschillende lagen houtschilfers die bij elkaar worden gehouden met synthetische hars. Goed om weten: de dikte van een OSB-plaat varieert van 6 mm tot 40 mm.

De productie

Vóór de assemblage worden de houtschilfers gesorteerd in twee categorieën: de fijnste worden gebruikt voor de kern van de plaat, de dikkere voor het oppervlak. Nadat de schilfers in drie gekruiste lagen zijn gelegd en aan elkaar gelijmd met synthetische hars, wordt de plaat warm geperst.

 
 

Welk type OSB kies je ?

Er bestaan vier OSB-categorieën. Welke je nodig hebt, hangt helemaal af van de werken die je wil uitvoeren.

OSB 1

Een “niet-werkende” plaat die gewoonlijk wordt voorbehouden voor interieurafwerking. Ideaal voor het bouwen van opbergkasten, bibliotheken of rekken  maar let op: alleen in een droge omgeving!

OSB 2

Hier gaat het om een plaat die wordt omschreven als “half werkend”. Je kan dit type gebruiken om schotten, vloeren of wanden te maken, maar het is niet geschikt voor al te vochtige omgevingen.

OSB 3

Maak kennis met een sterk “werkende” plaat, die niet bang is van een vochtige omgeving. Het ideale materiaal om wanden, rekken of meubelen te maken die een plaats krijgen in de badkamer.

OSB 4

Dit laatste type is geschikt voor omgevingen die zeer sterk aan vocht zijn blootgesteld. Je kan het gerust gebruiken voor daken, voor omheiningen en om werven af te sluiten. Het is perfect voor alle soorten wanden en vloeren.

Wat je moet weten over OSB

OSB is een natuurlijk en bijzonder milieuvriendelijk materiaal, zeker wanneer je kiest voor de formaldehydevrije versie. OSB wordt gemaakt van hout van open plekken in het bos, die worden gekapt om de groei van andere bomen te vergemakkelijken. Dat beperkt trouwens de kans op allergie of irritatie. Daarnaast is OSB een isolerend materiaal dat in de winter de warmte en in de zomer de koelte vasthoudt. Het levert ook uitstekende prestaties op akoestisch vlak.

 

Boels TrendRent

20/03/2023

Boels TrendRent

Huur het materieel voor elke klus in jouw bouwmarkt

Lees verder
[Rozenfonds]

23/02/2023

Rozenfonds

Ondersteunt door Meno.

Lees meer
Husqvarna wandzaagsystemen

26/10/2021

Husqvarna wandzaagsystemen

Hogere productiviteit en eenvoudiger werken met onze wandzagen.

Lees verder
Samen maken we van [veiligheid] onze topprioriteit

18/03/2021

Samen maken we van veiligheid onze topprioriteit

Jaarlijks 14.600 arbeidsongevallen in de Belgische bouwsector

Lees meer
Lijm- en kit [advies]

11/02/2020

Lijm- en kit advies

Altijd het juiste advies binnen handbereik !

Lees verder
[VLAAMSE] confederatie

19/10/2018

VLAAMSE confederatie

Confederatie voor bouw, energie & milieu

Lees verder
life can be [LOUD]

23/08/2018

life can be LOUD

Lawaai & risico's: hoe luid is te luid? (3M)

Lees verder